Jump to content

Fiesta MK3 Calypso RS Turbo Restauratie - GF-RB-15


StefanvWilgen
 Share

Recommended Posts

Zoals vele ondertussen al weten heb ik natuurlijk de MK3 van mijn vader weer kunnen overnemen. Afgelopen 2 maanden zijn daarom ook echt voorbij gevlogen, enorm genoten van de Fiesta en al een aantal meetings afgegaan. Nu de wintermaanden eraan zitten te komen gaat de Fiesta over 2 weken eindelijk de garagebox in. Het was nog een flink karwei om er hier 1 in de buurt te vinden die niet verpauperd of te ver weg was. Gelukkig nu 1 gevonden waar ik in mijn avonduren en weekenden gewoon naartoe kan fietsen, wat natuurlijk erg lekker is.

Terugkomend op de topic.
De MK3's staan er natuurlijk bekend om te gaan roesten en helaas is de mijne geen uitzondering. Hier en daar zitten kleine plekjes welk ik het liefst zo snel mogelijk wil gaan aanpakken.
Mijn vader had specifiek voor de Calypso gekozen omdat het dakje hem enorm aansprak, het is ook echt een enorm genot om in de avonduren met lekker weer rond te cruisen met het dakje open.
Wel brengt dit al wat meer risico's met zich mee dan een normaal dakje (naar mijn mening). Het dakje is van leer en begint na de jaartjes in de zon te hebben gestaan toch wel wat plekjes te krijgen. De hoekjes lijken los te komen en op 2 plekken is die een stukje gaan scheuren. Vandaar dat het voor mij een enorme opluchting is dat ik een garagebox heb kunnen vinden. Moet er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren als er flink wat sneeuw op zou vallen 😅

Op het moment zit de originele 1.3 HCS nog in de wagen. Deze heeft nu bijna 238.000km gelopen en loopt nog compleet naar behoren. Recent is die langs Mebu in Nootdorp geweest voor een kleine beurt. De vorige eigenaar had al flink wat aangepakt, maar toch wilde ik van een paar dingen zeker zijn. Mebu vertelde mij dat de wagen in enorm goede conditie is wat natuurlijk gelijk mooi meegenomen was. Eigenlijk is het blokje nog compleet standaard op de aftermarket powerfilter van Green Filter Europe na. Natuurlijk blijft het op het moment wel knagen om de stap te gaan maken om het blok te gaan swappen voor de 1.6 CVH zoals in de echte Turbo. Wel weet ik dat ik het enorm lastig ga vinden om de knoop door te gaan hakken. Dat zou betekenen dat ik het blokje waar mijn vader ook nog aan gewerkt heeft er simpelweg uit te halen en te vervangen voor iets wat origineel niet in deze Fiesta heeft gelegen. Maar daarentegen kom ik dan wel een flink stuk meer met het verkeer mee, nu heb ik af en toe mensen achter mij zitten die niks anders als lopen te duwen omdat ik naar hun mening niet hard genoeg door rijd. Opzich geef ik daar niet al te veel om en probeer ik altijd zoveel mogelijk rechts te houden, maar je merkt wel dat het pk verschil in vergelijking met wat jaren geleden flink veranderd is. Stiekem natuurlijk ook voor het lekkere turbo geluid zoals deze
https://www.youtube.com/watch?v=tFrwDut96pE&list=LLZVOBMaMRoMd1HAQCmZff1A&index=1

Wat ga ik de aankomende tijd ieder geval wel aanpakken:
- Roest
- Motorruimte opfrissen
- Scheuren in het Calypso dakje
- Swirls uit de lak verminderen

Binnenkort meer foto's en natuurlijk zal ik om de zoveel tijd een update plaatsen :) 

To be continued! 

Rolling shot

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

21-09-2019:
Vandaag weer langs Mebu gereden omdat de Fiesta olie aan het lekken is. Recent was hier namelijk aangewerkt en kon toch zomaar zijn dat er iets fout gegaan was.
Blijkbaar was dat niet het geval maar is de pakking van de Kleppendeksel niet goed meer. Afspraak gemaakt om langs te komen en gelijk de kleppen te laten stellen en een compressietest te laten uitvoeren om toch zeker er van te zijn dat het blokje er nog even tegenaan kan. Opzich geen ontzettend grote ramp zal je denken, maar op de weg terug naar huis veranderde dit.
Wanneer je Spijkenisse inrijd moet je langs een mooie brug, deze stond zoals gewoonlijk open. Nu ik stil stond dacht ik met het mooie weer het dakje weer eens open te doen. Het laatste stukje dus nog even kunnen genieten van het mooie weer. Bij thuiskomst dakje willen sluiten en toen gebeurde het. Er kwam een klap onder het dakje vandaan en de geleiders kwamen wel naar voren maar het dakje bleef nog naar achteren staan. Nu wilde ik deze terug plaatsen, maar zijn volgens mij gelijk de plastic stukjes afgebroken en sluit het calypso dakje niet meer.

Als dat het niet het enige was, ben ik onderweg ook mijn rubber van mijn uitlaat verloren 🤔😅

Het leven met een oldtimer is dus niet altijd vlekkeloos. Op het moment ben ik opzoek naar een snelle oplossing, ik moet helaas nog tot 1 oktober wachten op de garagebox

Link to comment
Share on other sites

Ja het hebben van een classic is niet altijd rozengeur en maneschijn.  Er gebeurt altijd iets op het moment dat je het niet wil of verwacht. Het is daarom erg prettig als je zelf handig bent en wat technische kennis hebt zodat je het zelf kunt fixen. Als je voor iedere reparatie naar een garage moet kun je aardig op leeg lopen. 

Link to comment
Share on other sites

Oudere auto's blijven altijd een beetje project cars idd. 

Maar veel meer mensen die er naar om zullen kijken en denken ''wow nice!'' ipv je standaard uitgevoerde fiesta o.i.d nieuws. 
Als ik garage ruimte had en de tools om te sleutelen had ik zeker weten ook een echte project car gehad 😅.

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, pwaltman said:

https://imgshare.io/image/sfL1j

Weet er alles van 😁

Pfoe flink werkje :P Weer terug naar origineel maken of eigen twist eraan geven?
Ik hoop stiekem niks raars over de aankomende weken tegen te komen. Ga hem in mijn eigen box even flink onder de loep nemen :) 

Link to comment
Share on other sites

Het dakje op dit moment. Nadat ik de rails los heb gemaakt kon ik het dakje bijna geheel sluiten, maar normaal duwen de geleiders het dakje dicht. Maar omdat deze gebroken zijn sluit het niet meer helemaal. Gelukkig via de verhuurder van mijn garagebox een tijdelijke plek kunnen regelen zodat de Fiesta deze week niet in de regen buiten staat. Aankomende zondag heb ik mijn eigen box en kan er rustig aan gewerkt worden de aankomende tijd :)

WhatsApp-Image-2019-09-21-at-12.01.41.jp

WhatsApp-Image-2019-09-21-at-12.01.16.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 24-9-2019 at 21:04, StefanvWilgen said:

Het dakje op dit moment. Nadat ik de rails los heb gemaakt kon ik het dakje bijna geheel sluiten, maar normaal duwen de geleiders het dakje dicht. Maar omdat deze gebroken zijn sluit het niet meer helemaal. Gelukkig via de verhuurder van mijn garagebox een tijdelijke plek kunnen regelen zodat de Fiesta deze week niet in de regen buiten staat. Aankomende zondag heb ik mijn eigen box en kan er rustig aan gewerkt worden de aankomende tijd :)

Nog leuke updates ? :-)

Link to comment
Share on other sites

Hopelijk werken dit keer de foto's wel, anders hoor ik graag wel wat tips 😅 

Ondertussen al lekker met de Fiesta bezig geweest. Eigenlijk tegen meerdere dingen aangelopen op Facebook die al op het lijstje stonden om ooit eens te kopen.
Zoals eerder had ik een video gedeeld met een rode RS Turbo erin. Vanaf dat moment enorm verliefd geworden op de morette koplampen met Cold Air Funnel Trumpets erin.
Op 1 van de Ford Facebook verkooppagina's kwam een setje rode morettes voorbij, direct contact gezocht en een bod uitgebracht. Weekend erop gelijk opgehaald in de buurt van Gent Belgie. Leuk roadtripje met vrienden gemaakt en natuurlijk een biertje besteld in de Mac Donalds omdat het kan (Overigens was het niet een geweldig biertje). Morettes in de eerste paar dagen gelijk al gedemonteerd en de kleine lampen verwijderd en netjes in een oude schoenendoos opgeborgen. Berichtje in een Engelse groep geplaatst om achter de maten en naam van de intakes te komen, de originele bouwer van de specifieke rode RS Turbo stuurde niet veel later een bericht met alle informatie. Deze eigenaar heeft nu zelf een prachtige zilvere RS Turbo waar je bijna vanaf kan eten 😎. Deze trumpets niet veel later besteld samen met een set Led lampen van Ali, toen werd het een kwestie van wachten tot alles geleverd werd.

Paar weken verder en de bestelde spullen waren geleverd. Het bouwen kon nu echt gaan beginnen.
Ondanks dat ik de Ronal RS velgen tof vind, toch stiekem rond blijven kijken op de Facebook marketplace naar 4x108 velgen. Toen kwam er na een tijdje een setje witte OZ Superleggera's online. Eigenlijk net zoals de koplampen hier weer verliefd op geworden, maar nu ietsjes langer gewacht tot ik echt zeker wist dat ik deze zou gaan halen. Na een kleine tijd toch besloten deze te halen en nu was het een ritje naar Almelo. Setje heeft wel wat werk en liefde nodig, maar dit kon ik al wel zien op de foto's van de advertentie. Gelijk na het ophalen gemonteerd en damn wat staan ze prachtig in combinatie met de blauwe kleur.

Helaas zat een ritje naar Mebu voor een nieuwe pakking en kleppen stellen er nog niet in, omdat ik het simpelweg niet durf om met een kapot dakje een half uur over de snelweg te rijden.
In de buurt van mijn garagebox zit sinds kort een Doe het zelf garage waar je ook in de avonduren langs kan komen. Hier langs gereden en een afspraak gemaakt om de pakking te vervangen en dat ik zelf gelijk meekeek hoe dat precies werkt. Zelf ben ik nog redelijk handig, maar aan een motor werken van een in mijn ogen speciale auto vind ik dan wel een stuk lastiger. Pakking zat er redelijk snel op en zelf goed meegekeken en een gezellig avondje gehad met de mensen die daar waren. Onder andere over Ford staan praten.

Nu begin november via een Duitse Ford groep een foto van een sloop calypso verkregen waar ik natuurlijk enorm interesse in heb. De site had enorm weinig contact info, dus ga ik dit weekend op de pure gok hier naartoe in de hoop dat ik het dakje er gelijk af kan halen. Al is het maar om een dakje voor spare parts te hebben en later een perfecte donorauto te vinden waar er een mint condition dakje vanaf gehaald kan worden.

Link to comment
Share on other sites

Ik kan de foto's wel zien ?

Gave updates ! Haha wel apart dat je de Morettes al erop gezet hebt, persoonlijk zou ik ze eerst spuiten, maar wel gaaf om te zien hoe het uit gaat zien.
Doet me denken aan "tjoeners" van vroeger haha.

Lekker bezig met je wagentje, velgen doen hem goed !

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Tim.A said:

Ik kan de foto's wel zien ?

Gave updates ! Haha wel apart dat je de Morettes al erop gezet hebt, persoonlijk zou ik ze eerst spuiten, maar wel gaaf om te zien hoe het uit gaat zien.
Doet me denken aan "tjoeners" van vroeger haha.

Lekker bezig met je wagentje, velgen doen hem goed !

 

Zijn gelukkig heel makkelijk eraf te halen :P  Hopelijk eind van de maand naar de spuiter en gelijk de trumpets erin. Kon eigenlijk stiekem niet wachten om de look van de lampen te zien.
Gelukkig ben ik redelijk handig met photoshop, dus had ik ze al wel vast in mijn kleur geshopt om te kijken hoe dat zou staan :D 
73364134_2628997620513191_32422950869055

Link to comment
Share on other sites

Man als er nou een keertje een auto-fabrikant weer een auto uitbrengt met de styling van de jaren 90~ maar met de luxe van tegenwoordig. 

Blijf de oudere auto's mooier vinden met strakkere lijnen en vaak het kleinere formaat. 

Ziet er goed uit! 

Link to comment
Share on other sites

 Share


×
×
  • Create New...