Jump to content

Milltek Resonated Cat-Back 1.0L Turbo EcoBoost review


FordDriver
 Share

Recommended Posts

RM2Gim8.png

Na ruim twee jaar review ervaring te hebben met computergadgets, vond ik het tijd worden om eens iets anders erbij te proberen. Namelijk reviews maken over auto onderdelen. Op eigen initiatief heb ik contact opgenomen met het bedrijf Tuningparts en zij reageerden erg positief op mijn reeds gemaakte gadget reviews. Zij zagen het zeker zitten om met mij samen te werken.

Waarom ik precies op zoek was naar een cat-back uitlaatsysteem? Ik vond dat het eens tijd werd om de Fiesta iets meer te laten brullen. Het is immers een ‘Sport’ uitvoering met een bodystyling kit. Een perfect cat-back zal de auto de finishing touch geven. Mijn verwachtingen lagen bij het merk Milltek zeer hoog. Overal waar ik op internet kijk kom ik weer uit bij Milltek. Een aantal mensen op het Fiesta forum waren al dik tevreden over de looks, het geluid en de performance van hun Milltek cat-back, de keuze was voor mij toen al snel gemaakt.

Een keuze maken tussen de resonated en non-resonated versie was voor mij ook al vrij snel gemaakt. Ik was op zoek naar een beschaafd en sportief geluid. De non-resonated vond ik net iets te luid voor onder een 1.0L EcoBoost Fiesta, dus koos ik voor de resonated.

 

QVw0pf7.png

Het bedrijf Tuningparts is gespecialiseerd in zowel verkoop als montage van Milltek systemen. De webshop www.milltek.nl heeft voor zowat alle automerken een uitlaatsysteem beschikbaar. Tevens voert Tuningparts ook werkzaamheden uit op het gebied van chiptuning en meer. 

Het mailcontact was snel en duidelijk, je komt niet voor verrassingen te staan. Je wordt goed op de hoogte gehouden wanneer je systeem wordt verstuurd en wanneer je deze kan verwachten. 

Koop je een Milltek systeem bij dit bedrijf? Dan is de montage ervan helemaal kosteloos!

 

SzieV36.png

Zo, wat een gigantische grote doos! Ruim 1,30 meter lang, 40 centimeter breed en 30 centimeter hoog! Daar was hij dan, de Milltek Resonated Cat-Back. Maar wat zat er allemaal nog meer in de doos van ruim 20 kilogram? 

  • 1x MSFD199 Front Silencer Assy
  • 1x MSFD200 Over Axle Pipe
  • 1x MSFD201 Rear Silencer Assy
  • 2x MWVW370 GT-80 Trim (sierstukken)
  • 2x Montageklem van 63 millimeter voor de pijpen
  • 2x Montageklem van 54 millimeter voor de sierstukken

…en een hoop opvulmateriaal… :wink:

2wOOSSb.jpg

 

SBNdmmm.png

Milltek diameter pijp: 60,3 millimeter. Origineel diameter pijp: 45 millimeter.

Milltek maakt niet zomaar een uitlaatsysteem. Deze systemen zijn namelijk gemaakt van een hoge kwaliteit RVS dat ook wordt toegepast in de luchtvaartindustrie. Het soort RVS waar gebruikt van wordt gemaakt is type 304. Voordeel hiervan is dat je weinig last zal hebben van verkleuring. Zowel de gehele einddemper en alle pijpen zijn gemaakt van deze hoogwaardige RVS soort. Dus niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog.

Milltek systemen hebben een onafgebroken systeem voor een betere gas flow. Het buigen van het materiaal volgens het Mandel principe zorgt voor vrije bochten, hierdoor krijg ontstaat een betere gas flow voor optimale prestaties. De grotere boring zorgt ervoor dat er geen verlies is in het midden-toerengebied.

Na ruim 20 jaar voortdurende ontwikkeld en technische expertise, weet Milltek goed wat ze aan hun klanten verkopen. Hun systemen worden momenteel naar meer dan 70 landen over de hele wereld geëxporteerd.

 

yToI850.png

Eindelijk was het tijd om de cat-back te monteren onder de Fiesta. De auto stond op de hefbrug en het originele uitlaatsysteem van Ford was er al snel af. De pijp achter de einddemper moest worden doorgezaagd met een flex machine, zo kon ik het makkelijk mee naar huis nemen als reserveonderdeel. Mocht het ooit nodig zijn. 

Wat mij als eerste opviel was de grootte van de tussenkamer. De onderdelen sloten moeiteloos op elkaar aan. Eerst heeft de monteur alles losjes vastgedraaid en heeft deze op professionele wijze gemonteerd voor mij. Zorg er wel voor dat je de klemmen met de schroef naar boven plaatst. Zo zie je namelijk niet de klemmen onder je sierstukken vandaan komen. Dat noem ik nog eens oog voor detail. 

Alle onderdelen waren in elkaar geschoven, tijd om alles goed vast te zetten. Van achter naar voor en andersom. Zorg ervoor dat je het niet ‘te’ vast zet, dat is niet goed. Het is namelijk zo dat het uitlaatsysteem iets wijder wordt naar mate de motor opwarmt. 

De hefbrug omlaag en de auto naar buiten rijden… en wow… Dat klonk goed! Ik gaf een beetje gas en hoorde direct een wereld van verschil. De Fiesta Sport mag nu ook echt Sport worden genoemd. Door naar de eerste indruk… wow! 

 

Het originele systeem:

ngk6mQt.png

Milltek cat-back systeem: 

ktcfQfu.jpg

 

rDhFjBG.png

Bij het wegrijden kreeg ik echt het WOW-effect! Ik had mijn passagiersraam een klein beetje opengezet om het geluid van de uitlaat goed te kunnen horen. Dit klinkt echt goed. Naarmate de motor warmer werd begon het steeds beter te klinken. Een mooie diepe brom die je hoort bij het gas geven en schakelen. Het begon een beetje koud te worden met mijn passagiersraam open, dus deed ik hem dicht. Dit had ik niet verwacht, zelfs in de auto kon ik de uitlaat heerlijk horen brommen. Hier was ik echt verbaasd over, een echte must-have voor onder je auto. En niet een ordinaire ’hoe harder hoe beter’ brom die je al van mijlenver irritant aan hoort komen, maar een prachtig mooi sportief geluid, perfect passend bij mijn Fiesta. En over oog voor detail gesproken… de dubbele pijpen, perfect passend in de uitsparing van de diffuser, lachen je tegemoet. Blinkend, strak design. Wat een verschil met de originele einddemper. De foto’s spreken voor zich.

Ik vind dat Ford eigenlijk standaard dit uitlaatsysteem moeten leveren op een Sport/ST-Line model, het maak de auto simpelweg gewoon af. Of beter gezegd, een Sport is nu ook echt een Sport.

Meningen verschillen over wat mooi is, daarom heb ik met zowel de standaard als Milltek uitlaat video’s gemaakt waar ik ze beide uittest onder diverse omstandigheden. Deze video’s zijn hieronder te bekijken.

 

EZm37j5.png

Dit heeft verder geen uitleg meer nodig denk ik, de video spreekt voor zichzelf. Dik tevreden!

 

efnsxjt.png

 

L64Nf4c.png

Dagelijks startte ik de auto al op met een glimlach, maar sinds ik de cat-back heb, stap ik nu in met een nog grotere glimlach. Het is tot nu toe één van de beste upgrades die ik aan de Fiesta heb gedaan. Waarschijnlijk zal het ook jouw beste upgrade aan de auto zijn. Prachtig geluid, hoogwaardige materialen en geweldige looks. 

Al met al ben ik heel tevreden met de Milltek Resonated Cat-Back. Twijfel je tussen een Milltek of een uitlaatsysteem gemaakt van staal? Echt niet doen hoor, eerlijk. Ongetwijfeld beleef je een stuk meer plezier aan deze cat-back. Je hoeft hem immers nooit te vervangen en je bent verzekerd van een product waar de kwaliteitseisen erg hoog liggen. 

Zoek niet verder. Milltek, het merk dat thuishoort onder jouw auto! Hierbij wil ik Tuningparts uit Zoetermeer bedanken voor hun vertrouwen in mij en voor de zeer fijne samenwerking. 

 

Score: 5 sterren

 ZzR19bh.png

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook de resonated versie en ben er zeer tevreden over, heb sinds kort ook de Milltek sportcat en dit geeft een iets dieper geluid. Echter naar mening is het nog iets te kalm en zal de middendemper ertussen uit gaan

Link to comment
Share on other sites

@Michelvh Milltek Sportcat is zeker een gave upgrade, alleen moet je dan toch ook de Stage 2 tuning doen incl. intercooler upgrade enzovoort? Vind hem zonder middendemper wel iets te schel klinken op video's, maar misschien valt dat mee in het echt. :) Merkte je trouwens (veel) verschil in vermogen met de Milltek Sportcat in vergelijking met de standaard van Ford? 

Link to comment
Share on other sites

Hele mooie uitgebreiden review Rob. Ik zelf heb ook een sportcat eronder zitten wat het geluid iets donkerder maakt. 

Met de sportcat hoef je geen extra tuning parts te plaatsen. Maar een chiptuning is wel een must. Je zult ook merken dat je nog wat extra pk’s bij krijgt gezien de flow wat beter wordt. 

Link to comment
Share on other sites

@BartM Dankjewel voor je compliment Bart! Heb er nu bijna 3 jaar een Stage 1 chiptuning opstaan met alle tevredenheid. 150PK, 245Nm. Hou zelf wel van een iets donkerder geluid. Misschien moet ik voor in de toekomst nog een Sportcat zien te regelen voor een review... :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

@Jasper S Hi Jasper! De versie die ik heb is de resonated. De non-resonated heeft geen extra tussenkamer wat het geluid dempt. Deze uitvoering is dan ook stuk luider. Het is maar net wat je mooier vindt. Persoonlijk vind ik de non-resonated veel te schel en te overheersend. Vandaar dat ik de resonated heb gekozen. Zelf zou ik voor Milltek gaan, omdat ik hiermee een zeer goede ervaring heb en de afwerking is echt fantastisch. Volgens mij rijdt bijna iedereen op het forum, die de uitlaat heeft vervangen, met een Milltek systeem. :) 

Link to comment
Share on other sites

Niet te luid is gewoon stock houden Jasper.

De ST klinkt naar mijn mening al heerlijk als je heel rustig doet en klinkt meer dan mega als je echt gas geeft

Heb al vele auto`s weggedaan omdat ik uiteindelijk toch de schijt kreeg van het geluid :oops:

 

Wat betreft de review zou je bijna niet zeggen dat het een 3 pitter is , klinkt netjes en ook een leuke review :)

Link to comment
Share on other sites

Geen probleem hoor @Jasper S. Als je meer vragen hebt over de Milltek cat-back, kan je mij altijd een berichtje sturen!

@peter1981 Bedankt voor je compliment! Letterlijk niemand gelooft dat het een 3 pitter is, tot dat ik het hun vertel, haha. Vrienden en kennissen staan dan echt met verbazing te kijken! 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
 Share

×
×
  • Create New...