Jump to content

Jeroen

Active users
 • Posts

  7271
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Jeroen

 1. Die MKs zijn inderdaad verwarrend. Jouw type noemen we op dit forum MK5, maar het is in feite  alleen een facelift van de MK4 (andere koplampen etc, maar de rest is hetzelfde) dus veel onderdelensites noemen jouw model een MK4,5.

  de MK5 is tot 2002 gemaakt, dus moet je volgens mij de eerste hebben. Jouw auto is 1 van de laatste van die serie, de andere link is vanaf 2002, dus voor de opvolger van jouw model.
   

  Ik heb geen ervaring met een trekhaak onder een mk5, maar let wel even op of je een 7polige of 13 polige aansluiting wil. Voor een fietsendrager is een 7polige voldoende, veel aanhangers hebben een 13polige stekker. Er zijn wel verloopstekkers verkrijgbaar, dus het is gelukkig geen definitieve keuze…. 
   

   

 2. Als ik op www.Spritmonitor.de kijk, zie ik dat het gemiddelde daar bijna 7 liter op 100 km is.

  Verbruik hangt van veel factoren af:

  - soort ritten (lekker een uur lang met 90 per uur tuffen, of constant remmen/optrekken/hard rijden/files)

  - formaat van je banden (breed staat leuk, goed om hard door de bocht te gaan, maar slecht voor je verbruik)

  - gebruik van airco, open ramen etc

  - de stand van je rechtervoet (misschien wel de belangrijkste, vorig jaar heb ik een rit naar de andere kant van het land gemaakt. Op de heenweg een kwart tank gebruikt, terugweg bijna een halve… zelfde weg, maar de heenweg bijna alles netjes 100 op de cruisecontrol gereden. Terugweg mocht ik 130. Regelmatig moeten remmen vanwege auto’s die wat langzamer gingen, en daarna weer volgas optrekken…. Wel snel thuis, niet zuinig 😂

   - stadsritten zijn erg onzuinig. Een tijdje terug een paar tanken geprobeerd ultra zuinig te rijden. Lukte prima op de snelweg en buitenwegen, zodra ik in de bebouwde kom kwam, was de besparing die ik eerder op snelheid behaald had snel weer weg: remmen, optrekken, beetje filerijden voor een stoplicht, 3 keer steken om in te parkeren etc. 
   

  - staat van je auto. Een aanlopende rem merk je misschien niet in het rijden, maar kan net genoeg weerstand geven om je verbruik (en je remmen) om zeep te helpen…

   

  stap 1: meten, dus gebruik je dagteller en kijk hoeveel liter je daarvoor nodig hebt gehad. 

  stap2: hou bij wat voor ritten je ongeveer hebt gehad
  stap3: vergelijk je verbruik  met spritmonitor, en kijk of je de verschillen kan verklaren (complete tank met alleen stadsritten etc.)

  stap4: begin weer bij 1, na een tijdje weet je wat “normaal” is, en kan je hopelijk de verschillen gaan verklaren (hé, toen was ik zuinig want ik had een hele lange relaxte rit”, of “toen moest ik perse met mooi weer naar Zandvoort, en heb ik 4 uur in de file gestaan”)

   

   

  Hier nog de link naar jouw model (als ik de goeie selectie heb gemaakt op spritmonitor)

  https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/17-Ford/147-Fiesta.html?fueltype=2&constyear_s=2010&constyear_e=2010&power_s=80&power_e=90&sort=1&powerunit=2

   

   

  edit: sorry voor de lap tekst, maar als boekhouder hoor ik constant dat cijfertjes veel zeggen. Dat doen cijfertjes dus niet….  Alleen als je

  a) goed meet/registreert

  EN 

  b) snapt wat de cijfertjes betekenen/verschillen (met eerdere periodes/vergelijkbare partijen) kan verklaren. 

 3. Ik vind het juist wel fijn dat ik GEEN app nodig heb, en op de tast de instellingen kan aanpassen met de knoppen die al in de auto zitten. 
  Geen idee wat je met zo’n app allemaal kan, maar dat moet wel heel fancy zijn om die €500 verschil te maken :wacko:

 4. Maandagavond besteld, vrijdag rond lunchtijd een UPS busje voor de deur 😃

  ik kreeg al een melding dat ze het donderdag kwamen bezorgen, maar toen was het nog niet eens afgehaald bij de leverancier. :unhappycheerly: Aangezien ik vrijdag toch vrij was, kwam het alleen maar beter uit!

 5. Bij de MK8 zit de subwoofer in de bodem (op de plaats van het reservewiel), dus daar had ik geen last van. Ik las dat bij de mk8,5 de subwoofer ook aan de zijkant zit, dus die zal net zo moeilijk zijn als de Puma. 
   

  ik heb pas een klein stukje gereden maar dat klonk al lekker. Niet echt hard, maar net even dieper dan zonder de module. Voor lange afstanden fijn dat het ook weer uit kan (en voor de buren ook 😀)

  Morgen gaan we een flink eind rijden (de puzzelrit van De Meern naar Mebu in Nootdorp), dus dat zal zeker 300 km worden. Ik vermoed dat er wat leuke slingerende dijkjes in de route zitten, dus ideaal gebied om te testen 😇

 6. Vanmiddag stond de UPS voor de deur met mijn pakje 😀

  meteen maar aan de slag gegaan om de module te installeren. De module monteren is erg simpel, gewoon origineel stekkertje los, en de module tussen de oude stekkers monteren. 
  Het moeilijkste is dat je nauwelijks ruimte hebt, ik zat vooral te vechten met de binnenbekleding die half vast bleef zitten,en te stug is om makkelijk om te buigen. 
  Enige lastige aansluiten waren de 2 losse draadjes tussen de kabeldief omdat je weinig ruimte hebt om de draadjes netjes vast te pakken. Gelukkig was ik gewaarschuwd om de kleuren goed om te doen, dus ging dat gelukkig in 1 keer goed. 

  Daarna eerst even een stukje gereden om te testen, en bij thuiskomst weer alles weggewerkt: draadjes even met tie-wraps vastgezet, de module vastgezet (ook met tie-wraps aan een stuk metaal) en de rubber dop in de bodem beetje bijgesneden en afgekit. Bekleding weer terug en er is niks meer te zien… 

  Te horen wel, daar ging het natuurlijk om:cheerlie:

   

  ps: het duurde even voor ik doorhad dat de start-stop-activatie knop de module aan en uit zet. Ik zat lang op de startknop te duwen🤪

  De handleiding is kort maar duidelijk: 7 foto’s met daarnaast een uitleg wat je moet doen. Daarbij nog een pagina tekst om uit te leggen hoe het allemaal werkt als alles is geïnstalleerd. Helaas alleen in het Duits, maar met een beetje puzzelen is het prima te doen!

 7. On 10-5-2022 at 09:31, martn said:

  Zorg ervoor dat het blauwe draadje onderaan zit en het witte draadje bovenaan.

  Dat zijn de fijne extra aanwijzingen!

   

  (tot nu toe zit ik elk uur te kijken of het pakketje al onderweg is… helaas nog niet:unhappycheerly:)

   

  edit: inmiddels is er wel een verzendlabel :cheerlie:misschien nog op tijd voor de Puzzelrit/barbecue van zaterdag!

×
×
 • Create New...