Jump to content
Fiestaclub.nl

Klaas Norg

Active users
 • Content Count

  281
 • Joined

 • Last visited

About Klaas Norg

 • Rank
  Fiesta Senior
 • Birthday 09-05-1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.klaasnorg.nl
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Medemblik

Previous Fields

 • Voornaam
  Klaas
 • Auto
  Ford Fiesta
 • Type
  MK7
 • Kleur
  Wit
 1. Klaas Norg

  Fotografie Topic 2

  Klopt, ik overdrijf het ook een beetje. Op het moment dat er voldoende andere tonen omheen zitten gaat het meestal ook wel goed. Het gaat pas mis als je een spierwitte auto hebt en daar goed op ingezoomd bent. Dus als meer dan zeg 80% van je foto op wit is gericht of zwart. Zoals bijvoorbeeld wintertesten waar de auto's nog in volledig carbon rond rijden. Je kan het thuis testen door een zwart bordje en een wit bordje te pakken en die elk beeldvullend op de foto te zetten. Door je reflecterende lichtmeter in de camera probeerd hij er ten alle tijden grijs van te maken. Als je de twee bordjes tegelijk op de foto zet zal hij het redelijk goed doen. Als de auto's hun koplampen aan hebben dan is het helemaal feest en vliegt je belichting echt alle kanten op. 1/320 @500mm Voor wat betreft de sluitertijd met rally moet je rekening houden met de ondergrond en zal er dus ook meer mislukken. Daarom is een iets veiliger sluitertijd van zo rond de 1/200e prima, wat ook fraai beeld kan opleveren. 1/200 @200mm Sluitertijden van onder de 1/80e vergen veel oefening en ook bij ons mislukt er veel onder die sluitertijd. Het hoort er bij, maar die foto's die wel lukken op die sluitertijden zijn de echte toppers. Bij sluitertijden van rond de 1/40e klopt het dat je maar een bepaald deel scherp krijgt. Je draait mee met de auto die in een rechte lijn langs komt. Dat houd in dat je focus afstand tijdens die 1/40e verandert. Alleen het punt waar jij op richt zal door de AI servo scherp zijn. Het is dus zaak dat wat jij belangrijk vind in de foto scherp te hebben. Dus een sponsor of de helm. Hoe dichter je bij de auto staat, hoe erger dat effect zal zijn omdat je een relatief kleine circel maakt. Dat is precies de reden waarom een foto met een 500mm op 1/40 zo gaaf kan zijn, omdat de afstand dan groot is en dat effect minder aanwezig is. Er is een balans die je op kan zoeken om de meeste snelheid er uit te halen, waarbij de auto nog net van voor tot achter scherp is. Die moet je per situatie bekijken. 1/160 @85mm (op sluitertijd voorkeur, maar 1 stap overbelicht vanwege het donkere weer) En voor wat betreft jouw foto's. Ik heb de laatste eens goed bekeken en zie dat je zwartpunt behoorlijk ver van het werkelijke zwart ligt. Dit is hem na correctie:
 2. Klaas Norg

  Fotografie Topic 2

  Bijna goed. Als je autosport echt mooi wilt hebben zit je tussen de 1/40e en maximaal 1/320e als je ze op de neus pakt. ISO mag iets hoger zodat je meer scherptediepte krijgt. Als je het echt goed wil doen staat de camera op Manueel. Op de Tv stand heb je het probleem dat een witte auto grijs lijkt en een zwarte auto....ook grijs. Dus manueel belichten op het asfalt (wat grijs hoort te zijn) en goed op blijven letten tussen de shots door of je belichting nog klopt. Vergeet ook niet om AI servo aan te zetten en je stabilisatie uit, of je moet een echte panningshot maken waarbij je een lens gebruikt die op stabilisatorstand 2 kan. Ow ik werk met een Canon 1Dmk3, 5Dmk3, 500mm f/4.0, 70-200mm f/2.8, 16-28mm f/2.8 1/50e @ 21mm (duidelijk parabolisch effect, door de korte afstand naar de auto) 1/40e @ 100mm 1/200e @ 500mm
 3. Klaas Norg

  Carbon Splitter Fiesta Mk7

  Voor de liefhebbers. Ergens tussen Purmerend Noord en Hoorn zal in de berm de carbon lip liggen. Een haas vond het nodig om op het 130 km/uur stuk over te steken en dat koste de haas het leven en tevens mijn bumper incl lip en mistlamp. Aangezien alles is gescheurd verwacht ik niet dat je een kant en klare bruikbare lip zal tegen komen.
 4. Klaas Norg

  Fotografie Topic 2

  Tijd geleden dat ik op het forum ben geweest. Dit was tijdens de Hellendoorn rally 2013
 5. Klaas Norg

  Zwarte Fiesta St Mikf

  Graag gedaan! Het weer werkte gelukkig ook mee aan de geslaagde dag. Zo te zien aan de foto's heb je nog wat gehad aan mijn uitleg ook hahaha. Ben ook benieuwd naar de foto's van Wesley. Het was helaas te kort dag om ook voor Wesley nog een hesje te regelen. Als er meer liefhebbers zijn voor de workshop autosportfotografie, dan hoor ik het graag.
 6. Klaas Norg

  Fotografiecontest #24

  Beetje stil in de contest. Zitten mooie platen bij!! Ik doe niet mee, maar leek me wel leuk om een combi te maken van deze contest en de vorige met water.
 7. Klaas Norg

  Bezoek Fiestafabriek Keulen 2012

  Ik wil ook mee en krijg vast wel iemand zo ver om ook mee te gaan. De vorige keer was ik op de grote dag ziek en daar baal er nog van!
 8. Klaas Norg

  Mijn Foto's [automotive]

  Hama maakt ook goede pola filters hoor. Ben met Hama begonnen en voor mijn laatste lenzen heb ik een peper dure Hoya gekocht, maar eigenlijk merk ik bijna geen verschil. Toch een soort van middenweg proberen te vinden in het weg draaien van je spiegeling. Zoals die eerste van de Porsche, waarbij je nu heel duidelijk de container door de voorruit ziet en vervolgens dus inderdaad een mega spiegel aan de zijkant hebt. Is niet erg iets minder van de container te zien, waardoor je ook meteen wat minder spiegel op de zijkant krijgt.
 9. Klaas Norg

  Mijn Foto's

  Aan de vangrail is wel leuk ja. Als je maar denkt om je veiligheid Juist op dat soort dagen gaat er nog wel eens wat mis door de onervaren rijders.
 10. Klaas Norg

  Mijn Fotografie Hobby

  Kan ik mij voorstellen ja. Overigens is het bij blubber en zand wel te verkopen als je sluitertijden iets sneller zijn. Je bevriest namelijk ook het rond vliegende zand en kluiten wat ook duidelijk de actie aan geeft. Daarbij gaat het niet zo verschrikkelijk snel dat je die snelheid ook daadwerkelijk in je velgen kan krijgen. Had die uitdaging ook bij de Dakar Pre proloog. Overigens heb je dat ook als je bijvoorbeeld DTM of een BOSS GP wagen wil fotograferen bij het opkomen van het Scheivlak op het circuit van Zandvoort. Door de kuilen en bulten gaan de wagens alle kanten op en je slagingspercentage is daar vele malen lager dan normaal.
 11. Klaas Norg

  Mijn Foto's [automotive]

  Dacht ik al. Waar je even op moet letten is dat als je een pola gebruikt je bij met name gebogen glaswerk vreemde verkleuringen kan krijgen. Lijkt haast wel olie achtig. Je ziet het heel sterk in de koplamp van die laatste Ferrari in je serie. Dat is echt iets wat je alleen krijgt met en pola filter.
 12. Klaas Norg

  Mijn Fotografie Hobby

  Panning of een meetrekker is iets wat je toepast als je de auto van de zijkant fotografeerd. Voorbeeldje: Op het moment dat ze naar je toe komen kan je dat niet echt meer doen, dus kunnen de sluitertijden iets sneller. Het is echter zo dat als je de velg kan zien, je toch die snelheid in de banden en velgen wil zien. Voorbeeldje: Zie je dat niet, dan is het net alsof ze de auto neer hebben gezet en jij er op je gemak een foto van hebt staan maken. Wat vaak wel mooi is, dat is als ze echt recht op je af komen en dan een super groot diafragma gaat toepassen (klein getal) je krijgt dan een mooie scherpte diepte. Op dat moment maakt het niet uit dat je een mega snelle sluitertijd hebt, want je ziet de velgen niet en krijg je de spanning door die mooie scherpte diepte. En weer een voorbeeldje: Niet zo'n sterk voorbeeld, maar ga nog wel ff op zoek naar een betere.
 13. Even een kleine greep uit de berg foto's. Blijft leuk om een Fiesta S2000 rond te zien rijden. Heerlijk geluid uit deze fraaie Fiesta.
 14. Klaas Norg

  Mijn Foto's

  Ook weer fraaie platen hoor. Ik zie dat we potentie hebben binnen de club om een geslaagde foto competitie te houden.... Je hebt de kunst van het "meetrekken" redelijk onder de knie zie ik. Mis hier en daar nog wat scherpte zoals de Porsche in de S bocht op Zandvoort. Je staat daar aan de vangrail zie ik, want op die plek staan de reclame borden normaal voor je neus.
 15. Klaas Norg

  Mijn Foto's [automotive]

  Zitten zeker mooie platen tussen en ook zeer fraaie auto's. Gebruik je een polarisatie filter?
×